پرسش از الگوی مطلوب خانواده در جامعهشناسی و دین؛
امروزه حفظ الگوی مطلوب خانواده مردسالار با چند چالش اساسی روبروست که باید برای آنها پاسخی یافت؛ ابتدا از کجا مشخص شده که شکل خانواده سنتی مردسالار همان شکل خانواده مطلوب اسلامی است؟ سپس اگر شکل و ساختار خانواده تابعی از تغییرات در سایر نهادهای اجتماعی است، چگونه میتوان شکل خانواده سنتی را در عین نهادهای آموزشی، حقوقی و سیاسی مدرن حفظ کرد؟
بررسی ابعاد خشونت خانگی خانوادههای ایرانی در گفتگو با مرضیه ابراهیمی/ بخش دوم؛
اگر زوجین مؤمن باشند، منطق رفتاری آنها در زندگی نیز روشن است. اما فردی که به چارچوب قوانین دینی پایبند نبوده و نیست، نمیتواند روند منطقی را در زندگی خود داشته باشد. این روند منجر به بروز آشفتگی در زندگی خانواده و پسازآن اجتماع میشود که آسیبهای زیادی را به همراه خود خواهد آورد.
نگاهی به زمینهها و علل همسرکشی در خانواده ایرانی؛
بیشترین آمار قتلهای خانوادگی مربوط به همسرکشی (شوهر) و سپس زن کشی است. پدرکشی، مادرکشی و فرزندکشی نیز در رتبههای بعدی است... مهمترین انگیزه همسرکشی، خیانت همسر است که آمارها نشان میدهد در این بخش، قتل شوهر بیشتر اتفاق میافتد.
بررسی ابعاد خشونت خانگی خانوادههای ایرانی در گفتگو با مرضیه ابراهیمی/ بخش اول؛
ما همواره خشونت را به صورت فیزیکی درک کرده و در نتیجه یک فرد قدرتمند را به عنوان آسیب زننده و اعضای ضعیف را به عنوان اسیب پذیر تلقی کرده ایم، اما تاکید ما بر نقش زنان در این حوزه، به دلیل جایگاه مهم عاطفی و روانی زن در خانواده است.
بررسی تبعات افزایش جامعه مجردها؛
خانههای تکنفره، آدمهای تنها، کسانی که وقتی از سرکار به خانه برمیگردند، کسی انتظارشان را نمیکشد؛ نه همسر و نه فرزندی! خودشان، تنهای تنها! «مجردهای قطعی» را میگویم، همانهایی که تعدادشان به ۵ میلیون نفر رسیده و مشخص نیست که این آمار تا چند میلیون نفر دیگر نیز افزایش پیدا کند.
بررسی پیامدهای خیانت و جدائی در خانواده ایرانی در گفتگو با شهلا باقری؛
آسیب خیانت زناشویی از یکسو منجر به طلاق و از سوی دیگر منجر به نابسامانی اخلاقی در خانواده، بیتوجهی به همسر و فرزند، عدم تمرکز در زندگی و بهطورکلی زمینهسازی برای بروز آسیبهای دیگر میشود. فروپاشی خانواده هم بهطور غیرمستقیم منجر به فروپاشی نظم، همبستگی و سرمایه اجتماعی میشود.
تاکنون پیمایش گسترده و مخاطب شناسی از زنان سرپرست خانوار انجام نشده است!
یکی از مشکلات بزرگ در خصوص زنان سرپرست خانوار، خلا اطلاعات کمی و آمار دقیق است. با وجود آنکه در گزارشهای متعدد، تعداد این زنان گفته میشود، به صورت جزئی و دقیق آمار وجود ندارد. آمار تنها به صورت اینکه در کشور و اختصاصا در هر شهر چه تعداد زن سرپرست وجود دارد، موجود است.
آسیبهای اجتماعی خانواده کدامند؟
خانواده کوچکترین نهاد اجتماعی است که منشاء بزرگترین اثرات در جامعه به حساب میآید. همچنین آسیب پذیرترین گروه در برابر آسیبها و انحرافات اجتماعی نیز همین نهاد خانواده است. نهادی که ریشه بروز بسیاری از رفتارهای ناهنجار و نادرست اجتماعی را میتوان در مشکلات درونی شده همین نهاد پیدا کرد.
زبان ارتباط با یکدیگر را بیاموزیم؛
مسیر زندگی گاه به شدت ناهموار بوده و همسفر بداخلاق دشواری راه را دوچندان میکند، اما با اتخاذ تدابیر مناسب، راحتتر میتوان از برخی موقعیتها عبور کرد. لازم است در نظر داشته باشیم موقعیتها در زندگی میتواند فرصتی برای رشد و بالندگی شود. زندگی و روابط زوجین نیز از این قانون مجزا نیست. هر کدام از ما دارای تواناییها و نیروهای بالقوهای هستیم، چنانچه در محیط مناسب قرار گیریم، راحتتر شکوفا خواهد شد، زیرا هدف فقط زیر یک سقف بودن نیست، بلکه خوب زندگیکردن است
آثار بالا رفتن سن ازدواج بررسی میشود؛
کشورهایی که به لحاظ پزشکی پیشرفته محسوب میشوند، زنان بالای ۴۰ سال را هم به فرزندآوری تشویق میکنند. در ایران، اما فرزندآوری بالای ۳۵ سال با، اما و اگرهای زیادی ازسوی مسئولان بهداشتی روبهرو است. از طرف دیگر، سیاستهای دولتی باعث شده است سن ازدواج بالا رود؛ همه اینها در کنار هم بر استرس مادران ایرانی افزوده است