مروری بر آنچه نائینی برای ما به ارث گذاشت؛ به مناسبت رحلت این فقیه بزرگ
تنبیهالأمة، همه نوآوری است و بههیچوجه تکرار در آن دیده نمیشود؛ بااینحال از دل دستگاههای سنتی و از درون ادبیات فقهیواصولی و از درون کتابوسنت دست به استنباط زده و دولت مدرن را از نگاه فقه و اصول شیعه تشریح کرده؛ نائینی در شرایط خاص کتاب را نوشته که در تحلیلوبررسی آن باید به این شرایط عنایت داشت.
درباره جنگهایی که اسلام میپذیرد؛
هوشیاری و زیرکی و دانایی در جنگ اصولاً یک اصل عقلایی و انسانی است و دین هم بر آن صحه میگذارد. در خصوص تقدس جنگ طبق این نظریه که اساسا دین جنگ را حداقلی میداند باید توجه داشته باشیم که اگر در مقام دفاع، جنگ رخ دهد، آن دفاع مقدس است پس ما دو چیز مقدس داریم، یکی اصل، و دیگری استثنا که دفاع است، هردو مقدس هستند.
در گفتوگو با پدر شهید «عباس دانشگر» مطرح شد؛
عباس خیلی محجوب بود و خودش را نشان نمیداد، رازدار هم بود و از کارهایش به کسی چیزی نمیگفت؛ نماز شبهایش، راز و نیازهای خاصش با خدا حال و هوای خاصی داشت.
حجت الاسلام کاظم قاضیزاده تشریح کرد؛
در فهم آیات قرآن کریم ما نیازمند فهم بستر و زمینة نزول و فرهنگ و عادتهای حاکم بر زمانه هستیم، اما باید به این نکته توجه کنیم که دوران مکه و مدینه و مخاطبهای مؤمن و مسلمانی که چند سالی در محضر پیامبر بودند و مخاطبان مشرک و کسانی که تازه اسلام آورده بودند نمیتوانند ضرورتاً یکسان باشند.
حجت الاسلام سیدجواد ورعی تشریح کرد؛
به یکی از فقهای ما به نام «ابن جنید» نسبت داده شده که ایشان پوشاندن سر و گردن را برای کنیزان لازم نمیدانست. در روایات آمده که پوشاندن سر در نماز یا در برابر نامحرم برای کنیزان واجب نبوده است. در این مسأله حکم تکلیف کنیزان با زنان آزاد متفاوت بوده، اما آیا میشود از چنین فتوایی که اختصاص به ابن جنید ندارد و در کلمات سایر فقها هم وجود دارد، نتیجه گرفت برای تمام بانوان پوشاندن سر و گردن استثنا هست؟
بررسی محمد سروش محلاتی از چالشهای فقهی حجاب؛
سه نکته در رابطه با ماهیت حکم حجاب مطرح است؛ نکته اول اینکه ماهیت این حکم با توجه به قراینی که در آیه آمده است باید شناخته شود؛ و دوم اینکه با توجه به استثناها شناخت صورت گیرد و سوم اینکه این آیات حجاب در سوره نور و احزاب یک خصوصیت دارد و کمتر مورد توجه قرار گرفته و آن این است که هر دو دستور غیرمستقیم است.
لوازم مسأله شناسی و روش شناسی مطالعات دینی حجاب؛
به گمان من حج نماد رفع تبعیض جنسیتی است و باید در مطالعات دینی دیده شود. اینکه در طواف زن موظف است صورت خود را باز بگذارد. نمیتوان احتمال داد جامعه آرمانی دینی به جایی برسد که صورت زن باز باشد ولی نگاه زنانه و مردانه به هم نداشته باشند و با شنیدن اسم زن تلقی جنسیتی پیدا نکنند. اینها قابل مطالعه است چه اثبات شود چه رد شود. پس مسأله حجاب را باید در مجموعة مسائل زنان در نظر گرفت.
خواهرانههای عاشورایی مدافعین حرم؛
کار جهادی محمد با شروع جنگ در سوریه آغاز شد. او از مادرش اجازه کتبی میگیرد تا به سوریه برود. اما سرنوشت چیز دیگری برای او رقم زده است.دومین خواهرانه های عاشورایی به شهید شیبانی اختصاص دارد.
تبیین بخش عفاف، حجاب و غیرت از رخداد حیاتبخش عاشوراست
یکی ازدرسهای مهم حماسه امام حسین(ع) توجه به عفاف و حجاب و غیرت است که در سیره و منش امام و اهلبیت ایشان کاملاً مشهود و پُررنگ است و حکایت از اهمیت این مقوله دارد ولی متأسفانه در اینباره کمتر گفته شده است.
حجت الاسلام مهدی مهریزی تشریح کرد:
در مسألهشناسی مطالعات دینی حجاب چند نکته مطرح است؛ ابتدا باید تعریف و تصویر دین را از زن مشخص کنیم؛ و دوم باید اشاره کرد که حجاب یک امر دینی است یا یک امر سیاسی و اجتماعی و اینکه جایگاه میزان و ارزش دینی حجاب چیست؟ نکته دیگر این که پوشش یک امر حکومتی است یا فردی و بحث حدود پوشش است اینکه حد پوشش چیست؟