سرنوشت «سیمرغ و پروانه‌ها» چه می‌شود؟
روابط عمومی بنیاد سینمایی فارابی اعلام کرده است: «سیمرغ و پروانه‌ها» به عنوان ایده‏‌ای فرهنگی و عدالت‌محور از سال ۹۶ آغاز و به مدت سه سال با همکاری مرکز توسعه سینمای کودک و نوجوان همزمان با جشنواره فیلم فجر اجرا شد.
به گزارش«سدید»؛ چندی پیش بود که پوران درخشنده، رییس مرکز توسعه سینمای کودک و نوجوان ایران طی یادداشتی از بنیاد سینمایی فارابی درباره وضعیت سینمای کودک و حمایت‌های فارابی از آن انتقاداتی مطرح کرده بود؛ اما حالا با بیانیه مفصل فارابی این چالش وارد مرحله جدیدی شده است.
 
رییس مرکز توسعه سینمای کودک و نوجوان ایران با انتقاد از آنچه دغدغه‌نداشتن و تعلل بنیاد سینمایی فارابی درخصوص پیشنهادی مربوط به نمایش فیلم‌های کودک و نوجوان عنوان کرد، از این بنیاد خواست تا بودجه در نظر گرفته‌شده برای برگزاری جشن امسال «سیمرغ و پروانه‌ها» را به صورت حقیقی و نه صوری، برای بهبود اوضاع نه‌چندان بسامان سینمای کودک و نوجوان اختصاص دهد.

گله و درخواست پوران درخشنده از بنیاد فارابی
پوران درخشنده در یادداشتی با عنوان «سینمای کودک، سینمای بی‌پناه» که در اختیار ایسنا قرار داده بود، نوشت: نتایج حاصله از برگزاری سه دوره جشن «سیمرغ و پروانه‌ها» که به همت بنیاد سینمایی فارابی، همزمان با ایام برگزاری جشنواره فیلم فجر و با همراهی هنرمندان سینما و تلویزیون در تهران و سایر مناطق کشور توسط مرکز توسعه سینمای کودک و نوجوان به اجرا درآمده، حاکی از آن است که برنامه‌ریزی مناسب در کنار بهره‌گیری از نو‌آوری و ظرافت در اجرا می‌تواند بستر لازم برای گسترش و توسعه کمی سینمای کودک و نوجوان را فراهم آورده و علاوه بر پر کردن بهینه اوقات فراغت دانش‌آموزان سراسر کشور موجب علاقه‌مندی بیش از پیش آنان به این سینما شود.

تجربه شیرین برگزاری این جشن در مناطق آسیب‌دیده از سیل ویرانگر سال گذشته سیستان و بلوچستان و مشاهده شادی و سرور کودکان و نوجوانان از حضور هنرمندان محبوب‌شان در آن دیار، ما را بر آن داشت تا با انگیزه‌ای دوچندان در اندیشه برگزاری هرچه باشکوه‌تر این جشن، در سال‌های آتی باشیم. یادآور می‌شود در سه دوره پیشین این جشن، از رهگذر خرید حق پخش و نمایش فیلم‌های منتخب کودک و نوجوان از سوی بنیاد فارابی، مبالغ نسبتا مناسبی به تهیه‌کنندگان این فیلم‌ها تعلق یافت که این امر در گردش مالی سینمای کودک بی‌تاثیر نبوده است.

اما افسوس که مدیران ذیربط در بنیاد فارابی به‌عنوان اصلی‌ترین متولی سینمای کودک و نوجوان کشور، به‌دلیل نداشتن دغدغه و انگیزه کافی، با تعلل و دفع وقت، این پیشنهاد را اجرایی ندانسته، با محروم کردن میلیون‌ها کودک و نوجوان از لذت تماشای آثار دلنشین و ماندگار سینمای شریف کودک، دست‌اندرکاران آن را بی‌پناه‌تر از گذشته به حال خود رها کردند؛ همانگونه که پیش از این نیز در نتیجه برخورد نامناسب و غیرحرفه‌ای آن بنیاد، برگزاری نشست‌های تخصصی حوزه سینمای کودک و نوجوان به رغم زمان زیادی که صرف پژوهش و برنامه‌ریزی آن شده بود، بی‌نتیجه رها شد.

اینک ضمن ابراز تاسف از عدم برگزار جشن «سیمرغ و پروانه‌ها» در سال جاری و عدم‌انجام هزینه در این رابطه، مصرا درخواست داریم تا بنیاد سینمایی فارابی بودجه در‌نظرگرفته‌شده برای برگزاری جشن امسال را به صورت حقیقی و نه صوری، برای بهبود اوضاع نه چندان به سامان سینمای کودک و نوجوان اختصاص داده و به صورتی آبرومندانه از سینماگران و دست‌اندرکاران آن حمایت مادی و معنوی به عمل آورده و موجبات پویایی هر چه بیشتر این گونه سینمایی را فراهم آورد.

سینمای کودک نیازمند برخورد‌های حرفه‏‌ای‌تر است
بنیاد سینمایی فارابی پیرو انتشار نظرات مرکز توسعه سینمای کودک و نوجوان در قالب یک یادداشت با عنوان «سینمای کودک، سینمای بی‌پناه» از سوی «پوران درخشنده»، توضیحاتی را ارائه کرد.

روابط عمومی بنیاد سینمایی فارابی اعلام کرده است: «سیمرغ و پروانه‌ها» به عنوان ایده‏‌ای فرهنگی و عدالت‌محور از سال ۹۶ آغاز و به مدت سه سال با همکاری مرکز توسعه سینمای کودک و نوجوان همزمان با جشنواره فیلم فجر اجرا شد. در این برنامه، هر سال منتخبی از «آثار جدید» همان سال سینمای کودک و نوجوان (حدود پنج فیلم) که در جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان و جشنواره فیلم فجر مورد توجه قرار گرفته بودند، به مدت پنج روز در «یک سئانس صبح» سینما‌های نمایش دهنده آثار جشنواره فیلم فجر در تهران و همه استان‌ها به نمایش گذاشته
می‌شد.

در این برنامه هر روز یک فیلم در همه کشور به نمایش درمی‌آمد و این نمایش، برای مخاطب دانش‌آموز و به شکل رایگان انجام می‌شد. روش محاسبه حقوق مالی این رویداد هم به این صورت بود که بر اساس تعداد دانش‌آموزانی که فیلم‌ها را در مناطق مختلف می‌دیدند، حقوقی به صاحبان فیلم‌ها و سالن‌های سینما پرداخت می‌شد.

سال گذشته با توجه به اینکه در سیستان و بلوچستان سیل آمده بود، برگزارکنندگان این رویداد در کنار نمایش فیلم‌ها با همکاری تعدادی از سینماگران کودک و نوجوان به چابهار رفتند و هدایایی به بچه‌های سیل‌زده تقدیم شد که از منظر فرهنگی و اجتماعی اتفاقی جریان‌ساز بود.

بر این اساس، چندی پیش «پوران درخشنده» رییس مرکز توسعه سینمای کودک و نوجوان ایران در یادداشتی گلایه‌هایی را درباره برپا نشدن برنامه «سیمرغ و پروانه‌ها» در سی‌ونهمین جشنواره فیلم فجر مطرح کرد که پاسخ بنیاد سینمایی فارابی به مندرجات در نامه فوق به شرح زیر است: (بخشی از بیانیه) هدف‌گذاری برنامه «سیمرغ و پروانه‌ها»، ایجاد سهم مناسب کودکان و نوجوانان در جشنواره فیلم فجر و جشن‌های انقلاب بود که عملا امسال به دلیل شیوع کرونا، امکان برگزاری این برنامه در زمان برگزاری جشنواره سی‌ونهم فیلم فجر در سینما‌ها به وجود نیامد، چراکه مدارس به صورت فیزیکی دایر نبودند و خانواده‌ها معمولا برای فرستادن فرزندان‌شان به سینما ریسک نمی‌کردند، پس اساسا این برنامه در سال ۹۹ به شکل سه سال گذشته قابل انجام نبود.

در سال‌های پیش، فیلم‌های منتخب و جدید «سیمرغ و پروانه‌ها» در سالن‌های سینما و آن هم به صورت تک‌سئانس نمایش داده می‌شد و نمایش فیلم در داخل سینما تحت کنترل دقیق بود؛ فیلم‌ها از خطر سرقت حفظ می‌شد و برای اکران بعدی فیلم‌ها مشکلی پیش نمی‌آمد، ولی چنانچه نمایش مجازی فیلم‌ها در پلتفرم‌ها به شکل پیشنهادی مرکز توسعه سینمای کودک و نوجوان ایران اتفاق می‌افتاد، یقینا حقوقی که صاحبان هر کدام از فیلم‌ها مطالبه می‌کرد، به‌تن‌هایی بیشتر از همه بودجه‌ای بود که سازمان سینمایی برای طرح «سیمرغ و پروانه‌ها» در نظر می‌گرفت؛ به همین دلیل امکان این کار برای بنیاد فارابی مقدور نبود.

پیشنهاد سرکار خانم درخشنده این بود که بودجه «سیمرغ و پروانه‌ها» به‌واسطه کمک سازمان سینمایی در اختیار تهیه‌کنندگان فیلم‌هایی قرار گیرد که در پلتفرم‌ها قرار است به نمایش درآیند. نکته این است که آن بودجه برای نمایش فیلم‌های جدید برای دانش‌آموزان در سالن‌های سینما پیش‌بینی می‌شد و نه آثاری که در پلتفرم‌ها موجود است و در اختیار مخاطب کودک و نوجوان قرار دارد. چنانچه در دوره اخیر جشنواره فیلم‌های کودکان و نوجوانان هم فیلم‌های جدید غیرسینمایی با پرداخت حق نمایش از سوی جشنواره یک نوبت در پلتفرم‌ها برای مخاطبان به نمایش درمی‌آمد چراکه دیدن فیلم جدید برای آن مخاطب جذاب بود.

تاکید می‌شود بودجه برپایی برنامه «سیمرغ و پروانه‌ها» که در سه دوره گذشته این برنامه از سوی بنیاد در اختیار مرکز توسعه قرار می‌گرفت، با توجه به لغو برگزاری آن در سال ۹۹ از سوی سازمان سینمایی به بنیاد سینمایی فارابی اختصاص پیدا نکرد، اما اگر هم این برنامه به شکل نمایش مجازی فیلم‌های قدیمی اجرا می‌شد، بخشی از بودجه‌ای که به این کار اختصاص می‌یافت باید به عنوان سهم پلتفرم نمایش‌دهنده پرداخت می‌شد.

امیدواریم که از این پس شاهد برخورد‌های حرفه‌ای‌تری از سوی سینماگران باتجربه، دغدغه‌مند و جریان‌ساز سینمای کودک و نوجوان با موضوعات مرتبط باشیم.
 
انتهای پیام/
منبع: صبح نو
ارسال نظر
captcha