گزارشی از تأثیر استعمال دخانیات در ابتلا به کرونا؛
بی‌توجهی به پروتکل‌های بهداشتی و عادی‌سازی کرونا موجب شده مصرف دخانیات نسبت به ماه‌های ابتدایی شیوع «کووید-19» بیشتر شود و این در حالی است که دود سیگار به راحتی ویروس کرونا را منتقل می‌کند. 
به گزارش «سدید»؛ با توجه به اینکه دولت برای قطع زنجیره کرونا زیر بار تعطیلی ادارات و محدودیت ترددها نمی‌رود، بسیاری از مردم نیز پروتکل‌های بهداشتی را رعایت نمی‌کنند. دولتی‌ها قصد دارند برای مقابله با کرونا به مجازات افرادی که در اماکن عمومی پروتکل‌های بهداشتی را رعایت نمی‌کنند دست بزنند. زدن یا نزدن ماسک، محوری‌ترین مورد رعایت پروتکل‌های بهداشتی محسوب می‌شود اما چیزی که مغفول مانده استعمال دخانیات در اماکن عمومی و خطر شیوع کرونا از طریق دود سیگار است. مشاهدات میدانی نشان می‌دهد بسیاری از افرادی که حتی ماسک نیز همراه خود دارند در خیابان سیگار می‌کشند غافل از اینکه استعمال دخانیات خطر انتقال ویروس را مضاعف می‌کند. 
 
 مؤسسه ملی تحقیقات سلامت و دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران ضمن تایید احتمال انتقال کرونا از طریق استنشاق دود دخانیات، اعلام کرد: هنگام مصرف دخانیاتی مانند سیگار و قلیان، تعداد زیادی ذرات معلق در هوا تولید می‌شود که ممکن است در صورت مبتلا بودن فرد مصرف‌کننده به کرونا، این ویروس در هوا منتشر و بیماری به اطرافیان منتقل شود. 
 
در اماکن عمومی قطرات‌ ریزی که از تنفس افراد در هوا شناور می‌شوند می‌توانند ویروس کرونای جدید را گسترش دهند. گفته می‌شود ویروس کرونا از طریق این قطرات ریز در هوا حدود ۳ ساعت حالت عفونی خود را حفظ می‌کند. 
 
مصرف دخانیات باعث افزایش تولید بزاق می‌شود و به دنبال آن تمایل افراد به بیرون ریختن آب دهان بیشتر می‌شود که می‌تواند شیوع «کووید-19» را افزایش دهد. 
 
همچنین در اماکن و فضاهای سربسته که امکان مصرف دخانیاتی مثل قلیان وجود دارد، ویروس‌ها از طریق وسایل مشترک و هوای آلوده براحتی منتقل می‌شوند. 
 
ویروس کرونا می‌تواند به طور مستقیم و غیرمستقیم از افراد مبتلا به «کووید-19» که مصرف‌کننده دخانیات نیز هستند به سایر افراد منتقل شود. 
 
همچنین در معرض دود سیگار و قلیان بودن نیز آسیب جدی به ریه‌های فرد وارد می‌کند که خود این موضوع می‌تواند در صورت ابتلا به «کووید-19» شدت بیماری و احتمال مرگ را افزایش دهد. 
 
به طور کلی، برای پیشگیری از ابتلا به «کووید-19» باید از قرار گرفتن در معرض دود دخانیات خودداری شود، همچنین رعایت آداب تنفسی، قرار نگرفتن در مکان‌های کوچک و سربسته که در آنها به استعمال دخانیات می‌پردازند، تهویه مناسب هوا و حفظ فاصله ایمن با این افراد نیز توصیه می‌شود. 
 
محمدرضا مسجدی، دبیرکل جمعیت مبارزه با مصرف دخانیات در این ‌باره معتقد است علاوه بر انتقال ویروس، دود سیگار سیستم ایمنی بدن را کاهش داده و یک خطر بالقوه برای سیگاری‌ها محسوب می‌شود. وی در این باره گفت: بنا به گفته متخصصان، مصرف‌کنندگان سیگار و قلیان بیش از سایرین در معرض خطر قرار دارند، زیرا سیستم ایمنی بدن و ریه‌های‌شان به‌مراتب نسبت به کسانی که مصرف‌کننده کالاهای دخانی نیستند، در معرض خطر بیشتری قرار دارد. او می‌گوید طبق بررسی‌های انجام‌شده کسانی که به اماکن سربسته مانند قهوه‌خانه‌ها و کافی‌شاپ‌ها می‌روند به‌دلیل استفاده از وسایل مشترک و هوای آلوده این اماکن ویروس کرونا را براحتی منتقل می‌کنند و علائم بیماری نیز با شدت بیشتری در آنها بروز می‌کند. 
 
دکتر سیدوحید احمدی‌طباطبایی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز درباره خطرات کرونا برای سیگاری‌ها و کسانی که اهل قلیان کشیدن هستند، گفت: جمله سازمان جهانی بهداشت و مرکز مدیریت بیماری‌ها می‌گوید «مصرف مواد دخانی در افرادی که به کرونا ویروس آلوده می‌شوند، باعث تشدید بیماری شده و باعث می‌شود به نوع حادتری از بیماری مبتلا شوند»؛ این نکته‌ای خیلی مهم است. 
 
وی در ادامه خاطرنشان کرد: کسانی که اهل سیگار هستند، خودشان سرفه می‌‌کنند و یکی از علائم کرونا نیز سرفه است به همین خاطر این افراد دیرتر به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند. موضوع دیگر این است که سیگار تماسی است و با دهان تماس پیدا می‌کند که نکته مهمی است و دیگر اینکه کسی که  سیگار می‌کشد و آسیب‌هایی در حبابچه‌های ریوی ایجاد شده، مسلم است اگر تحت یک بیماری ریوی شدید قرار بگیرد، دوام آوردن او کمتر است، لذا این یکی از نکاتی است که باید مدنظر باشد که یک باور غلطی است که سیگار کشیدن، قلیان کشیدن و... عوارض ناشی از بیماری کرونا را تشدید نمی‌کند. 
 
احمدی‌طباطبایی ادامه داد: از نظر علمی دود قلیان می‌تواند باعث انتقال بیماری کرونا شود و حتی گرم شدن تاثیری روی کرونا ندارد و قلیان باعث آسیب حبابچه‌های ریوی می‌شود.
 
 دود سیگار عامل انتشار کروناست
کارشناس بهداشت گفت: استعمال دخانیات، قلیان و هر نوع مواد مخدر نه‌تنها ایمنی بدن مصرف‌کنندگان آن را در برابر ابتلا به بیماری «کووید-19» کاهش می‌دهد، بلکه افرادی را که در معرض دود بازدم آنها قرار می‌گیرند آلوده می‌کند. 
 
محمدرضا محبوب‌فر در گفت‌وگو با «وطن امروز»، درباره اینکه برخی‌ها بر اساس باور غلط یا از روی ناآگاهی تحت تاثیر شبکه‌های اجتماعی و اخبار نادرست فضای مجازی درباره اینکه سیگاری‌ها یا معتادها به ویروس کرونا مبتلا نمی‌شوند، قرار می‌گیرند، گفت: اتفاقا معتادان مستعد هرگونه بیماری بویژه بیماری‌هایی که از طریق ویروس منتقل می‌شود و فرد را مبتلا می‌کنند هستند،  بنابراین نباید فریب چنین اخباری نادرستی را خورد و سلامت خود را به خطر انداخت. 
 
وی در ادامه به ضعف سیستم ایمنی معتادان و قرار داشتن آنها در گروه‌های حساس پرخطر که ریه ناسالم دارند اشاره کرد و افزود: متاسفانه در برخی اخبار طنزآمیز شبکه‌های اجتماعی دیده می‌شود که می‌گویند معتادان به کرونا مبتلا نمی‌شوند. این کلیپ‌های گمراه‌کننده بی‌اساس و غیرعلمی است، چرا که در موج دوم و سوم بیماری «کووید-19» مشخص شد افراد سیگاری و معتادان در مرگ‌و‌میر و ابتلا آمار بالایی داشتند.
 
این کارشناس بهداشت با بیان اینکه یکی از منابع انتشار ویروس کرونا قهوه‌خانه‌ها هستند، افزود: دود بازدم مصرف‌کننده قلیان و سیگار فضای چند متری را به این ویروس کشنده آلوده می‌کند و افراد در معرض دود قلیان و سیگار با بازدم به بیماری کرونا مبتلا می‌شوند. 
 
محبوب‌فر افزود: علاوه بر انتشار ویروس کرونا از طریق دود، این ویروس حتی از طریق حرف زدن رودررو و خندیدن با صدای بلند هم می‌تواند منتشر شود و فرد را مبتلا کند، بنابراین افراد برای حفظ سلامت اعضای خانواده، همکاران و... نباید در اماکن سربسته سیگار یا قلیان استعمال کنند.
 
***
[۱۸۷ فوتی جدید کرونا در کشور]
آمار روزانه مرگ‌و‌میر ناشی از کرونا در کشور همچنان نوسان دارد و در حالی که تعداد قربانیان در روز پنجشنبه به بیش از 200 نفر افزایش یافته بود، این عدد روز جمعه به 187 نفر رسید. سخنگوی وزارت بهداشت روز گذشته با اشاره به آخرین آمار کرونا در کشور گفت: از ظهر روز پنجشنبه تا ظهر جمعه ۱۸۷ نفر از هموطنان بر اثر ابتلا به کرونا جان باختند.
 
سیماسادات لاری افزود: این مدت بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی ۳ هزار و ۵۵۲ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی شدند که یکهزار و ۴۴۳ نفر از آنها بستری شدند و مجموع بیماران «کووید-۱۹» در کشور به ۴۶۴ هزار و ۵۹۶ نفر رسید. وی افزود: مجموع جان‌باختگان این بیماری هم‌اکنون به ۲۶ هزار و ۵۶۷ نفر رسیده است. لاری ادامه داد: خوشبختانه تاکنون ۳۸۵ هزار و ۲۶۴ نفر از بیماران، بهبود‌یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند و متاسفانه ۴۱۳۷ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-۱۹» در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
 
سخنگوی وزارت بهداشت تصریح کرد: استان‌های تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه‌و‌بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال‌و‌بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان و یزد در وضعیت قرمز قرار دارند. وی درباره استان‌های با وضعیت هشدار هم گفت: استان‌های کردستان، هرمزگان، فارس و گلستان در وضعیت هشدار قرار دارند.
 
انتهای پیام/
ارسال نظر
captcha