به گزارش فرهنگ سدید؛ ماجرا از جایی شروع شد که چند روز گذشته یک کاربر فضای مجازی با انتشار توییتی مدعی شد که "راننده اسنپی او را به خاطر بدحجابی پیاده کرده است" و در ادامه اعلام کرد که این موضوع را پیگیری میکند. انتشار اطلاعات راننده اسنپ از سوی این فرد با واکنش انتقادی کاربران توییتر همراه شد. ضمن اینکه برخی از کاربران با استناد به قوانین شرکت، توییتهای حمایتی از اقدام راننده اسنپ منتشر کردند.
در قوانین اسنپ آمده: «کاربران متعهد به رعایت همه قوانین اسلامی، شرعی، اخلاقی و اجتماعی جمهوری اسلامی ایران ازجمله رعایت حجاب مناسب در هنگام استفاده از اسنپ هستند.» لحظاتی بعد این کاربر قانونشکن در توییتر دیگر مدعی شد که "اسنپ در تماسی از وی عذرخواهی و با راننده برخورد کرده است. "
انتشار این توییت موجب شد کاربران فضای مجازی که پیشتر به اسنپ بابت لزوم عدم برخورد با راننده تذکر داده بودند با استفاده از هشتگ #تحریم_اسنپ اقدام به حذف این برنامه اینترنتی حمل و نقل از گوشی همراه خود کنند.

در همین راستا، واکنش برخی روزنامهها به این اتفاقات را مورد بررسی قرار داده ایم.
کیهان: حمایت مردم از اقدام قانونی راننده اسنپ
انتشار عموم این ماجرا، اما موجی از واکنشها را به راه انداخت. بیشتر کاربران معتقد بودند که راننده اسنپ نباید تاوان قانونشکنی توسط این خانم را بدهد و تهدید کردند که در صورت اخراج این راننده، اسنپ را تحریم میکنیم.
موج اعتراضی در شبکههای اجتماعی علیه این قانونشکنی آشکار باعث شد تا مسافر مورد نظر پس از چند ساعت نام خود را عوض کرده و حساب کاربری خود را نیز پاک کند؛ مسئلهای که نشان میدهد احتمالاً او نه تنها در ادعای خود صادق نیست بلکه فهمیده است که قانونشکنی میتواند تبعات زیادی برای او داشته باشد.
حالا به نظر میرسد که توپ در زمینه تاکسی اینترنتی اسنپ افتاده است و این شرکت موظف است طبق قانون کشور و نیز قوانین داخلی با مسافر برخورد نماید و به اطلاع عموم مردم برساند که چگونه نسبت به حفظ اطلاعات کاربرانش پایبند است. اینکه این شرکت سعی دارد با عنوان «دلجویی دوطرفه» از کنار ماجرا بگذرد، نشان میدهد که چندان مایل به پیگیری قانونی این ماجرا نیستند و نمیخواهند به این سؤال پاسخ بدهند که چرا حاضر نیستند در حمایت از اعتبار حرفهای خود و صدالبته احترام به قانون و هنجارهای اجتماعی، موضع قاطعی اتخاذ کنند؟
روزنامه جوان: اسنپ مسئولیتی نمیپذیرد!
شاید با خودتان بگویید که نظارت بر تک تک رانندگان اسنپ کار بسیار سختی است و اگر چند موردی هم هویت رانندگان مشخص نشود، موضوع بسیار حادی به نظر نمیرسد. اما باید گفت که اسنپ، قوانین و مقرراتی دارد که هر مسافر با نصب این اپلیکیشن، موافقت خود را با آن اعلام کرده است. در یکی از قوانین آمده: «کاربران میپذیرند که اسنپ خدمات حمل و نقل شهری نیست بلکه تنها خدمات نرمافزاری است که ارتباط بین کاربر سفارش دهنده و کاربر راننده را به منظور توافق بر انجام حمل مرسوله یا انجام سفر فراهم مینماید؛ لذا شرکت ضامن صلاحیت، رفتار و اعمال کاربران در مقابل یکدیگر نبوده و هیچ مسئولیت حقوقی و کیفری در این خصوص و اتفاقات حین حمل یا انجام سفر نخواهد داشت.»
باید گفت که این قانون هر مسافری را نگران میکند و این مسئله را در ذهن میآورد که آیا با سلب مسئولیت اسنپ از تعهد در قابل راننده، این تاکسی آنلاین قصد ندارد برای ارتقای امنیت مسافرانش تلاشی کند؟! بنابراین محرز نبودن هویت برخی از رانندگان در کنار این قانون اسنپ که تمام مسافران آن را پذیرفته اند کمی ترسناک به نظر میرسد.
روزنامه فرهیختگان: قانون فصلالخطاب است یا نه؟
طبق آنچه راننده گفته و در رسانهها منتشر شده است و تلویزیون خودمان هم آن را پخش کرد، راننده اسنپ بازنشستهای بوده که برای تامین معاش خانوادهاش نیاز به درآمد مکملی داشته و راهی جز کارکردن در اسنپ هم نداشته است. اما این کارکردن را مخفی نگه داشته و نمیخواسته کسی از اقوام و آشنایانش آن را بفهمد. به گفته خودش حتی سرویسهایی را که در محدوده محل زندگیشان بوده هم قبول نمیکرده که مبادا آشنایی باشد و متوجه فعالیت او بهعنوان راننده شود؛ حالا به هر دلیلی. با انتشار عکس و اسم و مشخصات این راننده توسط آن مسافر در فضای مجازی و واکنشهای بعد از آن، تمام این موضوعها را زیر سوال برد و همه فهمیدند و فهمیدیم که یک بازنشسته آبرومند برای تامین معاش خانوادهاش مسافرکشی میکرده، البته این کسر شأن نیست، اما از منظر حفظ حریم شخصی افراد، موضوع بسیار با اهمیتی است. از همان دوروز پیش تا همین امروز ما با مجموعه اسنپ در ارتباط هستیم تا شماره تماس راننده را دریافت کنیم، اما آنها با استدلال محفوظ بودن اطلاعات شخصی افراد از اعلام این شماره به ما امتناع کردند و البته کار درستی هم بود. حال، اما اینجا بحث قانون است، بحث این است که فصلالخطاب ماجرا قانون است یا خیر؟ راننده با تکیه بر مقررات اسنپ و مقررات و قوانین رسمی، تذکر حقی را به مسافر خودش که حجاب از سر برداشته بوده، داده است، اسنپ بهعنوان مجموعه ذینفع، در مواجهه با این موضوع با رعایت اصل یکی به نعل و یکی به میخ زده و ضمن تایید ضمنی ماجرای عذرخواهی از مسافر، بیانیهای را صادر کرده و در آن گفته است که از هر دو طرف ماجرا دلجویی شده است، بیانیهای که بخش دلجوییشدن از راننده توسط خود راننده و فرزندش تکذیب شده است. بعد از این هم واکنشها ادامه یافت و ادامه دارد. برای بهتر روشن شدن موضوع با یک حقوقدان گفتگو کردیم.
سعید عابد در گفتگو با «وطن امروز»: به قانون عمل کردم
خوشبختانه هم در فضای مجازی و هم طبق آنچه از دوستانم شنیدم این اقدام بنده واکنش مناسبی را در بین مردم داشته است. سعید عابد درباره منتشر شدن اسم و مشخصاتش گفت: «تا پیش از انتشار این توئیت توسط این خانم، جز خانواده، هیچکس از اقوام و آشنایان نمیدانست من در اسنپ هستم و الان همه از این موضوع با خبر شدند و تماسهای متعددی در این باره میان دوست و آشنا داشتم. من در طول این مدت که در اسنپ مشغول بودم حتی درخواست افرادی را که در نزدیکی محل سکونت اقوام و دوستانم زندگی میکردند قبول نمیکردم، اما حالا این خانم با این کار همه را باخبر کرد. البته من شرمنده نیستم. من بازنشسته هستم و مثل خیلیهای دیگر که در این شرایط اقتصادی نیازمند درآمد بیشتر هستند، در اسنپ مشغول شدم».
وی افزود: «در حال حاضر هیچ مشکلی وجود ندارد و خوشبختانه آنچه مردم باید در جریان آن قرار میگرفتند رخ داده است و بنده تمام وظایف خودم را انجام دادم». عابد دیروز هم در برنامه صبحگاهی شبکه ۳ درباره اخراج از اسنپ گفت: این اتفاق روی نداده است.
روزنامه قدس: آش همان، کاسه همان
این نخستین بار نیست که اسنپ و نرمافزارهای مشابه آن، در فضای مجازی حاشیهساز میشوند. مثلاً چندی پیش نام «خلیج عربی» و «کشور اسرائیل» در نقشه اسنپ در فضای مجازی حاشیهساز شده بود. چندین بار هم مسافران یا رانندگان با اقداماتی مشابه در توییتر جنجال به وجود آورده بودند. به همین خاطر بسیاری از کاربران فضای مجازی میگویند تحریم اسنپ نمیتواند مشکل را حل کند و فقط صدها راننده مثل سعید عابد را از کار بی کار میکند.
نه اینکه ما با تکنولوژی مخالف باشیم، اما قرار نیست یک کسب و کار تنها به صرف اتکا به تکنولوژی و چند مجوز مربوط به بخش حمل و نقل، قانون را رعایت نکند. تاکسیهای اینترنتی و دیگر استارتاپها لابد به دلیل آنکه «قانون» درباره آنها مسکوت مانده، از بدو آغاز به کار با مشکلات قانونی مختلفی روبهرو شدهاند و هربار هم به لطف نارسایی قانون و نبود نهاد نظارت کننده مشخص، از مهلکه گریختهاند. به نظر میرسد تا زمانی که «قانون» قاطعانهای درباره ابعاد مختلف حضور استارتاپها در زندگی روزمره ما وضع نشود و نهادی برای نظارت بر اجرای این قانون به وجود نیاید، آش همان است و کاسه همان! همان حرفی که محمدجعفر نعناکار، مدیرکل حقوقی سازمان فناوری اطلاعات ایران در صفحه توییترش میزند و میگوید: «تا زمانی که تاکسیهای اینترنتی زیر پرچم یک نهاد ناظر قرار نگیرند، بیتردید جامعه در ابعاد مختلف بیدفاع خواهد ماند، یک روز تجاوز و عمل مجرمانه، روز دیگر مسئله تعرض به حریم خصوصی و نشت دادهها و امروز جری شدن قانونشکنانِ مدعی آزادیِ هنجارشکن».
واکنش افکار عمومی
بسیاری از کاربران توئیتر نیز در واکنش به اقدام مسافر اعتراض کردند تا جایی که وی مجبور شد چند توئیت دیگر در این زمینه منتشر کند. کاربران به آن خانم اعتراض کردند که چرا بدون اجازه نام و مشخصات یک راننده را منتشر کرده و قانون کشور خود را رعایت نکرده است. بسیاری از اقشار و گروهها نیز از اسنپ خواستند از این راننده تقدیر شود. حتی جمعی از نمایندگان طلاب و دانشجویان انقلابی دیروز در ساختمان مرکزی اسنپ حاضر شده و خواستار تقدیر از این راننده قانونمدار شدند
واکنش توییتری به ماجرای تذکر راننده اسنپ به دختر هنجارشکن +تصاویر
این اقدام راننده در رعایت قوانین با حمایت قاطع کاربران فضای مجازی روبرو شد. اگرچه مسئولان اسنپ از دو طرف این ماجرا یعنی راننده و مسافر دلجویی کردند، اما کاربران با هشتگ #اسنپ خواستار تقدیر از این رانندهی آمر به معروف و مجری قانون کشور شدند. بسیاری از کاربران تاکید کردند اگر این اقدام از سوی مسئولان اسنپ صورت نگیرد برنامه اسنپ را از گوشی خود پاک میکنند و دیگر از این تاکسی اینترنتی استفاده نمیکنند.
تحریم اسنپ ترند شد
هشتگ #تحریم_اسنپ ترند توییتر فارسی شد. واکنش کاربران شبکه اجتماعی توییتر به عدم توجه شرکت اسنپ در رعایت قوانین شرعی از سوی مسافران و عدمحمایت از حقوق راننده این شرکت در برابر اقدام غیرقانونی مسافر موجب داغ شدن این هشتگ در فضای مجازی شده است. کاربران ذیل این هشتگ تصمیم خود برای استفاده نکردن از این تاکسی اینترنتی را اعلام و از دستگاههای مسئول همچون قوه قضاییه خواستار پیگیری این موضوع شدند.
این هشتگ با بیش از ۳۳ هزار و ۲۰۰ توییت و ریتوییت ترند نخست توییتر فارسی است. در اینستاگرام نیز کاربران زیادی از این هشتگ استفاده کردهاند و تاکنون بیش از ۹۳۰۰ پست اینستاگرامی با این هشتگ منتشرشده است. هشتگهای #اسنپ و #سعید_عابد نیز در همین راستا مورداستفاده کاربران قرارگرفته است.
در ادامه نمونههایی از پستهای منتشرشده توییتر را میتوانید بخوانید:

فرشته عسگری نوشت: راننده اسنپ آقای سعید عابد میگه: در برابر بی حجابی مسافر، آتش به اختیار عمل کردم. واقعا این انسان شریف جای تقدیر نداره؟ متاسفانه در جامعه ای که امر به معروف و نهی از منکر فراموش شود قبح زدایی از منکر نهادینه میشود. آتش به اختیار باشیم #تحریم_اسنپ

میکائیل دیانی نیز در این باره گفت: دختره سوار #اسنپ شده و خلاف قانون عمل می کرده؛ #سعید_عابد راننده اسنپ گفته در ماشین من خلاف قانون نکنید؛ دختره گوش نداده؛ عابد پیاده اش کرده! دختره هم عکس عابد را در اینترنت پخش کرده و به اسنپ گفته اخراجش کنید؛ اگر اسنپ از عابد حمایت نکنه؛ تنها راه حفظ قانون #تحریم_اسنپ است!

کابر دیگری درباره این موضوع اضافه گفت: این قسمت از مصاحبه این راننده اسنپ رو بخونید تا بیشتر به رذالت اون دختر پی ببرید
امیدوارم از دستش شکایت کنه و بیخیال نشه
#تحریم_اسنپ

سید احمد هاشمی کاربر فعال توئیتر نیز گفت: اینکه یک شرکت بخواد برای جلب مشتری قوانین خودش و جامعه رو زیر پا بذاره، مشتری مدار نیست، بلکه پوپولیست هست و چنین شرکتی هیچ اعتبار و ارزشی نداره. من حاضر نیستم از چنین جریان حمایت کنم بنابراین منم به #تحریم_اسنپ میپیوندم.

سهیل کریمی در این باره افزود: جمعی از نمایندهگان طلاب و دانشجویان انقلابی صبح امروز ضمن حضور در ساختمان مرکزی #اسنپ، به مدیران این شرکت نسبت به تقدیر در خور از #راننده_شریف آن شرکت آقای #سعید_عابد تأکید کردند.
جزییات و چهگونگی این تقدیر به زودی از طرف اسنپ اعلام خواهد شد.

کاربر دیگری خطاب به راننده اسنپ گفت: راننده اسنپ بعد از تذکر بابت بدون روسری بودن خانم و جریمه ۲۰۰ تومانی اون رو در بزرگراه پیاده نکرده بلکه خواسته به مبدا برگردونه اما این خانم پیاده میشه و بیجهت به پلیس زنگ میزنه و میگه ایشون مزاحمش شده و با اینکه پلیس میگه وایسید میره!

سیده راضیه حسینی نیز دختر مسافر اسنپ را قانون شکن خواند و گفت: دختر مسافر اسنپ هم قانون رو شکسته، هم به حریم خصوصی رانندهای که نمیخواسته تو این قانونشکنی دخیل باشه، تجاوز کرده. بعد اسنپ از دختر عذرخواهی کرده و با اون راننده شریف برخورد کرده.
دنیای وارونهٔ شرکتهای کاسبی که برای سود و درآمد، شرافت و اخلاق رو زیر پا میذارن.

کاربر دیگری نیز در مورد این موضوع جنجالی گفت:
چرا #تحریم_اسنپ ؟
۱-شرکتی که عمده سهام آن در دست خارجیهاست
۲- قبلا هم از این تیم خبر حمایت از تبلیغات معاندانه بوده
۳- مورد اخیر که قانونی که خود و کشور وضع کرده است را زیر پا گذاشته و از قانون شکن حمایت کرده
حالا قضاوت با شماست برخورد قاطع یا نرمش قهرمانانه ؟!
لازم به ذکر است که کارشناسان حقوقی اعتقاد دارند راننده اسنپ اقدام قانونی انجام داده اما مسافر به علت اینکه بدون اجازه اسم و مشخصات این راننده را منتشر کرده، تخلف حقوقی انجام داده و قوهقضائیه میتواند با وی برخورد کند. غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوهقضائیه در رابطه با اتفاق اخیری که برای یکی از رانندگان اسنپ در برخورد با بدحجابی رخ داد، گفت: تا این لحظه هر آنچه منتشر شده در فضای مجازی بوده است. اسماعیلی گفت: باید ماهیت قصه روشن شود که دقیقا ماجرا چه بوده؛ هنوز اطلاع دقیقی به دست ما نرسیده است تا ما متناسب با آن اظهارنظر کنیم.