وزارت امور خارجه آمریکا در گزارش سالانه به کنگره، عربستان را به علت نقض آزادی مذهبی واشنگتن را ملزم به اجرای اقدامات تنبیهی مانند اعمال تحریم های اقتصادی علیه ریاض می کند اما وزیران امور خارجه آمریکا، به بهانه منافع امنیت ملی، همه ساله ریاض را از مجازات معاف کرده اند.

به گزارش فرهنگ سدید؛ وزارت کشور عربستان سه شنبه هفته گذشته از اعدام ۳۷ شهروند عربستانی پرده برداشت. به واسطه همین خبر بسیاری از نهادها و سازمان‌های حقوق بشر نسبت به این اقدام اعتراض کرده و آن را نقض صریح حقوق بشر برشمردند.

سرکوب به بهانه همکاری با ایران

یکی از رسانه های خارجی در این رابطه گزارش داد که حداقل ۳۳ نفر از افرادای که حکومت سعودی سر آنها را از بدن جدا کرده از شیعیان این کشور هستند. این درحالی است که بسیاری از اتهامات وارده به این شهروندان شیعه تماماً بی اساس بوده و دادگاه‌های سیاسی این احکام را صادر کرده‌اند.

تجمع و تظاهرات، جاسوسی و البته تروریسم از جمله اتهاماتی است که به این شهروندان سعودی نسبت داده شده است. در همین راستا عفو بین الملل هم این اعدامات را ابزاری برای سرکوب سیاسی اقلیت شیعه برشمرده است.
این درحالی است که بیشترین تعداد اعدام در عربستان به ژانویه ۲۰۱۶ باز می‌گردد که حکومت سعودی ۴۷ تن از معارضان رژیم خود را به کام مرگ کشاند. به گفته منابع حقوق بشر بیست و پنج نفر از افراد به اتهام " جاسوسی برای ایران" و ماجرای " قطیف ۲۴" اعدام شده‌اند که در هر دو مورد حکومت آل سعود از این افراد تحت شکنجه اعتراف گرفته است.
بنا بر بیانیه وزارت کشور عربستان سعودی این افراد در شهرهای ریاض، مکه مکرمه، مدینه منوره،قصیم، عسیر و منطقه شرقیه اعدام شده‌اند. همچنین یکی از این افراد علاوه بر اعدام، به "صلب" محکوم شده که در قانون اساسی عربستان به معنای نمایش بدن بی سر او در انظار عمومی است.

واکنش کمیسیون آزادی مذهبی آمریکا به اعدام های اخیر در عربستان

کمیسیون آزادی مذهبی آمریکا که اعضای آن توسط رئیس جمهوری ایالات متحده و نمایندگان کنگره منصوب می شوند و نقش مشورتی دارد، در بیانیهای از وزارت امور خارجه این کشور خواست به معافیت عربستان سعودی از انتقاد و مجازات پایان دهد.

وزارت امور خارجه آمریکا در گزارش سالانه به کنگره، عربستان سعودی را به علت نقض آزادی مذهبی در میان کشورهای موجب نگرانی ویژه قرار داد که به صورت معمول واشنگتن را ملزم به اجرای اقدامات تنبیهی مانند اعمال تحریم های اقتصادی علیه ریاض می کند ؛ اما وزیران امور خارجه آمریکا، به بهانه منافع امنیت ملی، همه ساله ریاض را از مجازات معاف کرده اند.
تنزین دوریه رئیس این کمیسیون همزمان با درخواست پایان معافیت ریاض از مجازات های واشنگتن، در بیانیه ای اعدام شماری از پیروان اقلیت شیعه این کشور را بر اساس هویت مذهبی و فعالیت صلح آمیز، نه تنها تکان دهنده بلکه به صورت مسلم با مواضع رسمی دولت آمریکا درباره تلاش برای حرکت به سوی نوین سازی بیشتر و بهبود شرایط آزادی های مذهبی، متناقض دانست.

به گفته گروه های حقوق بشری، تقریبا نیمی از شهروندان سعودی که سه شنبه گذشته به روش گردن زدن اعدام شدند، شیعه مذهب بوده اند و رئیس نهاد حقوق بشری سازمان ملل متحد نیز گفته است که دستکم سه تن از محکومان در هنگام اجرای حکم به سن قانونی نرسیده بودند.

دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا با اشاره به خریدهای عمده تسلیحاتی ریاض و دشمنی ورزی آن با ایران که رقیب ایالات متحده به شمار می رود، متعهد به حفظ روابط نزدیک با عربستان سعودی شده است.

با اینکه ترامپ در باره این اعدام ها هیچگونه اظهارنظری نکرده، اما وزارت امور خارجه ایالات متحده از عربستان سعودی و همه دولت ها، خواهان محترم شمردن آزادی دین و مذهب شده است.

شبکه آمریکایی سی ان ان نیز در گزارشی درباره گردن زدن 37 نفر در عربستان گفت روند دادرسی این اعدام شدگان بسیار ناعادلانه و اقرارنامه‌های آنان ساختگی بوده و زیر شکنجه های شدید صورت گرفته و ثبت شده است.

در حالی که ریاض مدعی است که اعدام شدگان به جرم خود اعتراف کرده اند، اما اسناد دادگاهی اعدامی ها در شهر « الشرقیه»، « القصیم»، «ریاض»، «عسیر»، «مدینه» و «مکه» نشان می دهد که قربانیان به احکام قضایی خود معترض بوده و بارها به دادگاه اعلام کرده اند که بخشی از اعتراف ها تحت فشار و شکنجه بوده است.

سی ان ان با اشاره به سن کم برخی اعدام شدگان در هنگام دستگیری، اعدام ها را بسیار ناعادلانه و نامتعارف خوانده است.
وزارت کشور عربستان روز سه شنبه (2 اردیبهشت 98) در بیانیه ای با این ادعا که افراد اعدام شده افکار تروریستی داشته و باندهای تروریستی را با هدف ایجاد فساد، ناامنی و هرج و مرج ایجاد کردند تا آنچه را که فتنه آفرینی و ضربه زدن به امنیت اجتماعی خوانده شده، گسترش دهند، اعلام کرد حکم اعدام آنها پس از تایید محکومیت به اتهام اقدامات تروریستی، اجرا شده است.

اعدام‌های اخیر در شهرهای مکه، مدینه و ریاض و همچنین در استان عمدتاً سنی قصیم و در استان شرقیه محل سکونت اقلیت شیعه این کشور، انجام‌ شده است.

طبق گزارش سازمان عفو بین‌الملل، در سال 2018 در عربستان سعودی 149 نفر اعدام شدند. عربستان سعودی تنها کشور در جهان است که احکام مرگ را با گردن زدن اجرا می‌کند.

دولت سعودی هر ساله شمار زیادی از مخالفان آل‌سعود را با هدف مقابله با آزادی بیان و به بهانه مبارزه با تروریسم به مجازات های سنگین و اعدام محکوم می‌کند.

شیخ نمر باقر النمر روحانی عالیقدر شیعیان عربستان یکی از برجسته‌ترین زندانیان سیاسی این کشور محسوب می‌شد که در سال 1393 به اتهام انتقاد از آل‌سعود و اقدام علیه امنیت ملی این کشور اعدام شد.

ظریف چشم پوشی آمریکا از جنایات عربستان را محکوم کرد

محمد جواد ظریف عصر همان روز در یادداشت توئیتری خود نوشت: پس از چشم پوشی از قطعه قطعه کردن یک روزنامه نگار، وقتی که عربستان سعودی 37 مرد را در یک روز گردن می زند هیچ نجوایی از دولت ترامپ شنیده نمی شود حتی وقتی که یکی را 2 روز پس از عید پاک مصلوب می کند.

وی تصریح کرد: عضویت در 'تیم ب' شامل بولتون، بن سلمان، بن زاید و بی بی- به هر جنایتی مصونیت می دهد.

مردم عربستان طی سال‌های اخیر بارها در اعتراض به اقدامات سرکوبگرانه رژیم سعودی و کشتار ده‌ها معترض در شهرهای مختلف تظاهرات کرده‌اند، اما هر بار با سرکوب شدیدتر نظامیان آل‌سعود مواجه شدند.

آیت‌الله لطف‌الله صافی گلپایگانی با صدور پیامی اقدام دولت سعودی در اعدام کردن تعدادی از مسلمانان عربستان را محکوم کرد

در پیام این مرجع تقلید آمده است: با کمال تأثر و تأسف اطلاع یافتیم رژیم سفاک حاکم بر حجاز جنایت بسیار وحشتناکی را انجام داد که در تاریخ سیاه این حکومت ظالم سابقه ندارد؛ شهادت جمعی از جوانان بی‌گناه و مظلوم به دست سفاکان عربستان اگرچه برای آن شهیدان فوز و سعادت و افتخار است، اما برای جوامع بین المللی و جمعیت‌های دفاع از حقوق بشر ننگ و عار و ذلت می‌باشد. چرا دولت‌های اسلامی در این حادثه وحشیانه سکوت اختیار کرده و به ندای مظلومیت آنان پاسخ مثبت نمی‌دهند؟

در ادامه این پیام آمده است: وظیفه ما این است در هرجای جهان که به انسان‌های بیگناه ستم وارد می‌شود اظهار تأثر و تأسف نماییم و ظالمین را محکوم نماییم ولی الان مشاهده می‌شود که مسلمانان و دولت‌های اسلامی و سایر ملل جهان آنطور که باید این جنایات را محکوم نمی‌کنند و وظیفه انسانی خود را فراموش نموده‌اند و بلکه با سکوت خود دست این خونخواران را باز نگه داشته که به ظلم و ستم خود ادامه دهند.

اینجانب با تسلیت و تبریک به خانواده‌های معظم شهدا، از خداوند متعال صبر جمیل و اجر جزیل برای آنان مسئلت دارم. ان شاء الله شهدای آنان با شهیدان بدر و احد محشور شوند. پایان ستم ظالمین را از درگاه ذات لایزال الهی خواهانم.

آیت‌الله حسین نوری همدانی: سکوت مجامع بین‌المللی در مقابل جنایات آل‌سعود ذلت‌بار است

آیت‌الله حسین نوری همدانی هم امروز در ابتدای درس خارج فقه خود در مسجد اعظم قم، با تاکید بر اینکه رژیم قبیله‌ای آل سعود به شیوه عصر جاهلیت به حکومت رسیده و بدتر از آن مشغول حکمرانی است اظهار کرد: جنایت اخیر این رژیم در به شهادت رساندن عده‌ای از علما و جوانان وحشیانه و دردناک بود و بدتر از آن سکوت مدعیان دروغین حقوق بشر و سازمان‌های بی خاصیت بین‌المللی نوعی ذلت است.

وی با تاکید بر اینکه این سکوت مجامع بین‌المللی موجب ایجاد حاشیه امن برای این خاندان دست نشانده صهیونیست شده است تصریح کرد: آمریکا و اسرائیل و کشورهای اروپایی با فروش اسلحه آتش جنگ را توسط این خاندان جاهل در منطقه شعله ور کرده و صدها زن و کودک را در یمن می‌کشند.

این مرجع تقلید اظهار کرد: سعودی و اربابان آن بدانند که با این کشتار نه تنها دوام نخواهند داشت بلکه زمینه سقوط خود را فراهم خواهند کرد.

وی در پایان سخنان خود جنایات این خاندان نامشروع و آدم کش، خصوصاً کشتار اخیر را محکوم کردند.

انتقاد آیت‌الله‌ مکارم‌شیرازی از سکوت محافل بین‌المللی در برابر جنایات اخیر عربستان

آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی نیز در درس خارج فقه خود در مسجد اعظم، اعدام 37 نفر از مسلمانان و شیعیان در عربستان را مورد توجه قرار داد و اظهار کرد: این اقدام بی رحمانه بدون هیچ محاکمه و دلیل خاصی تنها گوشه‌ای از جنایات رژیم منحوس و ضد بشری آل سعود است.

وی با اشاره به سوابق جنایات آل سعود و مبانی وهابیت در خصوص کشتار انسان‌ها تصریح کرد: این ظالمان برایشان شیعه و غیرشیعه تفاوتی نمی‌کند و به دلیل زیارت قبور بزرگان و قربانی کردن برای خداوند برای حل مشکلات و امثال آن، انسان‌ها را مستحق کشتن و محکوم به قتل می‌دانند.

این مرجع تقلید با تاکید بر جنبه‌های سیاسی و مذهبی قتل در عربستان اظهار کرد: این رژیم هرکس را که احتمال داشته باشد مخالفشان باشد به قتل می‌رسانند.

وی سکوت محافل بین‌المللی در برابر این جنایات را مورد انتقاد قرار داد و با بیان اینکه اگر یک نفر از اینان در ایران بود داد محاکم بین‌المللی در می‌آمد گفت: با این وجود این محاکم در برابر قتل 37 نفر سکوت عجیبی نشان داده‌اند و صدایی از آنان درنمی‌آید.

آیت‌الله مکارم شیرازی ادامه داد: عربستان همچون گاوی شیرده برای آمریکایی‌ها است که اگر گاو شیرده با منفعتی لگدی هم بزند نباید کاری کرد و باید حفظش کرد چراکه منفعتش بیشتر است.

وی با تاکید بر اینکه آمریکایی‌ها بردگان پول‌های کثیف عربستان هستند و با این عنوان چشمان خود را در برابر این جنایت بسته‌اند و حتی توجیه هم می‌کنند، با محکومیت این اقدام عربستان سعودی اذعان کرد: آنها حتی عنوان کرده‌اند و می‌گویند این رژیم تشخیص داد و این افراد مستحق اعدام بوده‌اند.

واکنش جالب فعال بحرینی به اعدام‌های اخیر عربستان


سعید شهابی، فعال بحرینی در واکنش به اعدام ۳۷ فعال عربستانی به دست حکومت آل‌سعود در توئیتی نوشت: «چه بسا برای زدن سر‌های ۳۷ نفر از شهروندانی که اغلب آنان از اهالی منطقه شرقی بودند، از همان اره‌ای استفاده شد که جلادان محمد بن سلمان برای قطعه قطعه کردن جسد جمال خاشقجی از آن استفاده کردند.»

وی افزود: «قتل عام انسان‌ها، خصلت طغیانگران و تروریست هاست. از جزیره عربی گرفته تا نیوزیلند و سریلانکا و این تنها انسان است که با هر دین و رنگی قربانی است.»

اعتراض شدید حزب عراقی به اعدام‌های اخیر در عربستان

حزب «عصائب اهل الحق» عراق از سازمان ملل، اتحادیه عرب و نهادهای بشردوستانه خواست با مداخله فوری مردم شیعه در عربستان را نجات دهند.

در بیانیه‌ مطبوعاتی این جنبش آمده است: رژیم سعودی با اینکه تلاش کرده بود چهره وحشی فرقه‌گرایانه خود را بهبود بخشد، بار دیگر وحشی‌گری و تروریستی بودن خود را به نمایش گذاشت. آن هم با اعدام سی‌ودو تن از فرزندان مبارز القطیف که این جنایت را فقط می توان این گونه توصیف کرد که گواه محکم و قانع‌کننده از تروریسم این رژیم سعودی و خاندان سلطنتی آن است.

این حزب افزود: رژیم عربستان سعودی در طول مدت کوتاهی سعی داشت چهره جنایتکار خود را بزک کند؛ اما هرگز نمی‌تواند ذهنیت تروریستی خود را عوض کند که روزنامه‌نگاران را به قتل رسانده و آنها را مثله می‌کند و هزاران زن و کودک را در کشور مظلوم یمن به خاک و خون می‌کشد و فرقه‌گرایی خود را در زندانی کردن بی‌گناهان و اعدام اهالی شهرهای الاحساء و القطیف (غالبا شیعه نشین) و همه مخالفان خط مشی سرکوبگرانه و مستبدانه این رژیم نشان داده است.

عصائب اهل الحق تاکید کرد که این جنبش در کنار آزادگان و مظلومان در تمامی نقاط جهان خواهد ایستاد و در برابر رژیم‌های استبداد و متجاوز و قاتل در هر کجا و هر زمانی به اشکال مختلف آن مقاومت خواهد کرد.

امروز همچنین جنبش مقاومت نُجَباء عراق نیز به اعدام 37 معترض در عربستان تحت پوشش متهم به ایجاد فتنه مذهبی یا تروریستی اعتراض کرد و خواستار تحقیق بین‌المللی در این خصوص شد.

وزارت کشور عربستان سعودی در هفته جاری با صدور بیانیه‌ای از اعدام ۳۷ نفر در یک روز خبر داد. این وزارتخانه مدعی شده که افراد اعدام شده به دلیل دست داشتن در پرونده‌های تروریستی محکوم شده بودند در حالی که به واقع افراد اعدام شده غالبا افراد معترض و از شیعیان شرق این کشور بودند.

روزنامه آمریکایی «نیویورک‌تایمز» در مطلبی در این خصوص نوشت که دست‌کم ۳۳ نفر از افراد اعدام شده از شیعیان بودند که مدت‌ها تحت شکنجه قرار داشته‌اند و درباره منصفانه بودن روند دادرسی پرونده آن‌ها تردید جدی وجود دارد.

72

تصاویر شهدای مظلوم عربستانی که توسط رژیم سعودی گردن زده شدند

اسامی شهدای منطقه شرقی عربستان

کمیته مردمی منطقه شرقیه عربستان سعودی لیستی اسامی ۳۲ نفر از این شهدا را منتشر کرده که به ترتیب ذیل می‌باشد:

۱ احمد حسن علی آل ربیع
از اهالی قطیف شهرک العوامیة

۲ احمد حسین علی العرادی
از هالی قطیف شهرک الملاحه

۳ جابر زهیر جابر المرهون
از اهالی قطیف جزیره تاروت

۴ حسین حسن علی آل ربیع
از هالی قطیف شهرک العوامیه

۵ حسین علی جاسم الحمیدی
از اهالی قطیف شهر سیهات

۶ حسین قاسم علی العبود
از اهالی احساء

۷ حسین محمد علی آل مسلم
از اهالی قطیف شهرک الملاحه

۸ حیدر محمد ابراهیم آل لیف
از اهالی قطیف شهرک العوامیة

۹ سالم عبدالله عوض العمری الحربی
از اهالی مدینه منوره

۱۰ سعید محمد سعید السکافی
از اهالی قطیف شهرک العوامیه

۱۱ سلمان امین سلمان آل قریش
از اهالی قطیف شهرک الشویکه

۱۲ طالب مسلم سلیمان الحربی
از اهالی مدینه منوره

۱۳ طاهر مسلم سلیمان الحربی
از اهالی مدینه منوره

۱۴ عباس حجی احمد الحسن
از اهالی قطیف شهرک سیهات

۱۵ عبدالعزیز حسن علی آل سهوی
از اهالی قطیف شهرک العوامیه

۱۶ عبدالکریم محمد الحواج
از اهالی قطیف شهرک القلعة

۱۷ عبدالله سلمان صالح آل اسریح
از اهالی قطیف شهرک العوامیه

۱۸ عبدالله عادل حسن العوجان
از اهالی قطیف جزیره تاروت

۱۹ عبدالله هانی عبدالله آل طریف
از اهالی قطیف منطقه العوامیه

۲۰ علی حسین علی العاشور
از اهالی الأحساء

۲۱ علی حسین علی المهناء
از اهالی قطیف

۲۲ فاضل حسن عبدالکریم لباد
از اهالی قطیف شهرک العوامیه

۲۳ مجتبی نادر عبدالله السویکت
از اهالی قطیف شهرک العوامیة

۲۴ محمد حسین علی العاشور
از اهالی الأحساء

۲۵ محمد سعید عبدرب الرسول آل خاتم
از اهالی قطیف جزیره تاروت

۲۶ حجت الاسلام محمد عبدالغنی محمد عطیه
از اهالی قطیف شهرک سیهات

۲۷ محمد منصور احمد آل ناصر
از اهالی قطیف شهرک الملاحه

۲۸ مصطفی احمد عبداللطیف درویش
از اهالی قطیف شهرک الملاحه

۲۹ منتظر علی صالح السبیتی
از اهالی قطیف شهرک العوامیه

۳۰ منیر عبدالله احمد آل آدم
از اهالی قطیف شهرک العوامیه

۳۱ هادی یوسف رضی آل هزیم
از اهالی قطیف شهرک العوامیه

۳۲ احمد فیصل حسن آل درویش
از اهالی قطیف شهرک الملاحه

اعدام های اخیر در عربستان قرون وسطایی بود

مک فاستر، مفسر سیاسی در میزگرد شبکه سی ان ان اذعان کرد: ما در حال دریافت اطلاعات بیشتر درباره یکی از بزرگترین اعدام های جمعی در تاریخ عربستان سعودی هستیم. برخی از افرادی که در روز سه شنبه اعدام شدند پیش از اعدام در جلسه دادگاه مدعی شده بودند اعترافات شان اجباری بود. سی ان ان به صدها صفحه سند درباره محاکمه این افراد دسترسی پیدا کرد.

عربستان سعودی در روز سه شنبه اعلام کرد سی و هفت نفر را در ارتباط با جرائم مرتبط با تروریسم اعدام کرده است. این اعدام ها یکی از بزرگترین اعدام های جمعی در تاریخ پادشاهی عربستان سعودی بود. رئیس بخش حقوق بشری سازمان ملل متحد نیز در واکنش به این اعدام ها آن را محکوم کرد و در این باره اظهار نگرانی کرد که این سی و هفت نفری که اعدام شده بودند شاهد محاکمه عادلانه نبودند.

اسناد دادگاه نشان می دهند تعدادی از متهمان در حالی که در دادگاه حضور داشتند به قاضی گفته بودند که اعترافات آنها با شکنجه بدست آمده است. اکثریت این مردان اعدامی اعضای اقلیت شیعه در عربستان سعودی بودند. عفو بین الملل اعلام کرد به خانواده های این اعدامی ها قبل از اعدام اطلاع داده نشده بود و این خانوادهها فرصت نیافتند با عزیزان شان خداحافظی کنند.

سی ان ان در ادامه از مخاطبان این شبکه خواست در جریان برگزاری گفتگو درباره اعدام ها در عربستان نظر خود را بیان کنند. مجری از آروا دیمن خبرنگار این شبکه تلویزیونی خواست تا درباره این اعدام ها توضیح بیشتری بدهد.

آروا دیمن گفت: در واقع پرونده های افراد اعدامی پرونده های متفاوتی بود. اسناد دادگاه که « تامارا قبلاوی » (Tamara Qiblawi) خبرنگار بخش امور دیجیتال سی ان ان به آنها دست یافته است نشان می دهد این پرونده ها مختلف بودند. این اسناد دادگاهی مربوط به موارد مختلف است. یکی از این موارد «پرونده جاسوسی برای ایران» است و پرونده ی دیگر مربوط به « تظاهرات ضد دولتی در شهر عوامیه » است. شهر عوامیه شیعه نشین است که اکثریت مردم آن خواستار آزادی و دموکراسی و دریافت خدمات بهتر برای داشتن یک زندگی بهتر بوده اند.

از اعترافات اجباری تا خلف قانون اساسی

وقتی که به پرونده شهر عوامیه نگاه می کنیم می بینیم که دادستان ها و اسناد دادگاهی تلاش می کنند تصویری خشن از متهمان ترسیم کنند که علیه دولت سعودی تظاهرات کردند. برخی از این افراد به همجنس بازی متهم شدند. چیزی که به طور خاص در این اسناد افشاگرانه است این است که برخی از این متهمان گفتند که اعترافات شان با شکنجه بدست آمده بود. یکی از این متهمان که ۲۷ ساله بود نقص های بینایی و شنوایی هم داشت گفت این سند را امضا کرد چون وی نمی دانست که چه خبر است ؟ وی در جلسه دادگاه گفته بود: «این چیزهایی که به عنوان اعتراف از زبان من مطرح شده است حرف های من نیست. من این نامه را ننوشتم. این اتهامات را بازجو نوشته است!»

این مورد یکی از موارد متعدد در جلسات محاکمه این متهمان است. موضوع دیگری که در کل این پرونده ها وجود دارد این است که در سال ۲۰۱۷ سازمان ملل متحد مشغول تحقیق درباره نقض های حقوق بشری عربستان سعودی بود. سازمان ملل از دولت عربستان سعودی خواسته بود که به طور خاص درباره این پرونده اطلاع رسانی کند.

دولت سعودی نیز طوری رفتار کرد که پرونده تکمیل شده است و این افراد اعتراف کردند و کار دیگر تمام شده است! اما اسناد دادگاه نشان می دهد این افراد در دادگاه گفته بودند که اعترافات شان اجباری بود. ما هنوز هیچ واکنش و پاسخی را از دولت سعودی دریافت نکردیم که آیا ادعاهای مطرح شده درباره شکنجه متهمان مورد بررسی و تحقیق قرار گرفت یا خیر؟

مجری سی ان ان گفت: چهار نکته در این اعدام ها وجود دارد:
* متهمان مدعی شدند که اعترافات شان اجباری بود.
* اکثر اعدام شدگان از اقلیت شیعه بودند.
* سه نفر از اعدام شدگان در زمان ارتکاب جرم مورد ادعا؛ به سن قانونی نرسیده بودند.
* جسد یک نفر از اعدام شدگان به صلیب کشیده شد و به نمایش در آمد.

300 نفر دیگر در انتظار اعدام

عایشه حضریکا مفسر سیاسی گفت: این اقدامات وحشت آور، قرون وسطایی و وحشیانه است. ما درباره فرقه مرگ داعش صحبت می کنیم اما اعدام هایی که ما در اینجا می بینیم هیچ فرقی با اعدام های داعش ندارد. من اطلاعاتی از یک موسسه خیریه انگلیسی به نام «ریپریو» دریافت کردم که برضد مجازات اعدام فعالیت می کند - که تکان دهنده است. من از نتیجه تحقیقات سی ان ان متعجب نشدم. فکر می کنم روند رسیدگی به اتهامات مناسب نبوده است. بسیاری از متهمان سن قانونی نداشتند. همچنین جرم واقعی بسیاری از این افراد چیزی نبود جز اشتراک اطلاعات درباره تظاهرات مسالمت آمیز در شبکه های اجتماعی!

این اقدام یک دولت مستبد و خودکامه است که از خشونت و قتل برای سرکوب هرگونه نارضایتی استفاده می کند. بسیاری از این افراد زیر سن قانونی بودند. عربستان سعودی بیش از یکصد نفر را در چهار ماه نخست سال ۲۰۱۹ اعدام کرد. قرار است آنها سیصد نفر دیگر را اعدام کنند. دیوید کامرون نخست وزیر سابق انگلیس موضوع و پرونده یک جوان هفده ساله عربستانی را مطرح کرده بود که به اعدام و به صلیب کشیده شدن محکوم شده بود.

نام این فرد «علی النمیه» بود. وی به علت شرکت در تظاهرات غیرقانونی به اعدام محکوم شد. وی همچنین متهم بود که چرا برای تظاهر کنندگان توضیح داده بود که چگونه کمک های اولیه را مورد استفاده قرار دهند؟ این فرد همچنین از تلفن همراه خود استفاده کرد و از دوستان خود خواست تا در تظاهرات شرکت کنند. ما به عنوان یک دموکراسی و به عنوان کشوری که مادر پارلمان ها هستیم یعنی دولت انگلیس و ترزا می نخست وزیر انگلیس و افراد ارشد دولت انگلیس باید از خود بپرسند که آیا از اینکه این رژیم وحشی را همپیمان بنامند خشنودند؟!

در ادامه گفتگوی سی ان ان، خانم بونیه گریر خبرنگار «نیو یوروپین» گفت: ما به عنوان رای دهندگان در غرب توجهی به این مسئله نداریم که در خارج از کشورهای ما چه رخ می دهد؟ ما سیاستمدارانی را انتخاب می کنیم که قصد دارند دیوار احداث کنند. یک نفر در فیس بوک در واکنش به اعدام ها در عربستان گفته بود که به ما ربطی ندارد . در واقع موضع همگان همین است. حتی در آمریکا نیز موضع همین است. محمد بن سلمان ۳۵ سال دارد اگر ما درک نکنیم که اقدامات وی روی همه ما تاثیر دارد و اقدامات وی را بپذیریم او به کارهای خودش ادامه می دهد چون جوان است و در شصت سال آینده نیز در عرصه حضور خواهد داشت.

در ادامه این گفتگو، «آندریو مک دوگال» مدیر ارتباطات استفن هارپر نخست وزیر پیشین کانادا گفت: نیروهای داخلی در عربستان سعودی دارند فشار وارد می کنند. این فشار یا ناشی از رقابت بین شاهزاده ها است که به دنبال دستیابی به سمت پادشاهی هستند. فشار دیگر نیز ناشی از اختلاف سنتی بین شیعیان و سنی ها است. سعودی ها متولی مساجد مقدس (حرمین شریفین) در عربستان بودند. اکنون ما ایران متخاصم تر را داریم که عربستان سعودی آن را تهدید اصلی علیه خود می داند. ما آمریکا را هم داریم که می پذیرد ایران تهدید اصلی است و به عربستان سعودی به دید یک همپیمان مفید می نگرد و به اتفاقاتی که در یمن رخ می دهد بی توجه است و با وجود رخدادهای داخلی در عربستان باز هم بی توجهی می کند.

از مثله کردن تا اعتراف با شوک الکتریکی

در این ماجرای زشت (اعدام ۳۷ نفر در عربستان ) نوعی از بین المللی شدن مسئله وجود دارد که البته این بین المللی شدن جنبه مثبت ندارد. آروا دیمن خبرنگار سی ان ان در ادامه این گفتگو گفت: قانون ضد تروریسم در عربستان چیزی است که سازمان ملل متحد نگرانی خود را درباره آن بیان کرده است.سازمان ملل می گوید که ادبیات بکار رفته در این قانون مبهم است. در عربستان سعودی احتمال دارد که ساده ترین فعالیت ها براساس این قانون مورد محاکمه واقع شود.

یکی از جوانانی که اعدام شد در زمان به اصطلاح ارتکاب جرم متهم شد که به سمت نیروهای امنیتی کوکتول مولوتوف پرتاب کرد. این جوان همچنین متهم شده بود که از تلفن همراه خود برای فراخوان دادن به مردم برای شرکت در تظاهرات استفاده کرده بود. پدر این جوان به نمایندگی از پسرش در دادگاه گفته بود: « پسر من بی گناه است و در تظاهرات نرفت . وی در برخی از این تظاهرات رفته بود و حضورش بیش از پنج دقیقه نبود».

وی گفت پسرش زمانی بازداشت شد که خود را برای عزیمت به سمت آمریکا آماده می کرد. وی در فرودگاه دمام بازداشت شد. وی قصد داشت در آمریکا تحصیل کند. پدر این جوان گفت که اعترافات پسرش اجباری بدست آمده بودند. وی گفت بازجو جملات را دیکته می کرد تا پسرش بنویسد و امضا کند. جمع بندی مطالب این است که عربستان سعودی می داند که می تواند با مصونیت اقدام کند. این کشور به شیوه ای بسیار بد عمل کرده است.

در ادامه، سی ان ان تصویر این جوان ۱۷ ساله سعودی را که اعدام شده است نشان داد. عایشه حضریکا مفسر سیاسی گفت: ماجراهایی که روایت می شوند وحشتناک هستند. ما در این کشور (آمریکا ) جوانان را ترغیب می کنیم که از طریق شبکه های اجتماعی فعالیت های سیاسی کنند اما در عربستان سعودی جوانان به علت این فعالیت ها اعدام می شوند. این جوان مضروب شد و شوک الکتریکی به وی وارد شد و دستانش هم زنجیر شده بود تا اعتراف کرد.

فرد دیگری هم که هجده ساله بود از کلیه حقوق قضایی محروم شد. وی به اعدام محکوم شد. سازمان ملل بارها مداخله کرد و گفت که رویه محاکمه مناسب نبود. ماجراهایی که روایت می شوند وحشتناک هستند. آنها (سعودی ها) یک خبرنگار آمریکایی (جمال خاشقجی) را کشتند و جسد وی را مثله کردند اما رئیس جمهور آمریکا گفت که رهبر عربستان سعودی در این باره اطلاعی نداشت.

آروا دیمن خبرنگار سی ان ان گفت: در پی قتل وحشتناک جمال خاشقجی دیدیم که دنیا واکنش چندانی نشان نداد. عربستان سعودی مدت اندکی بعد از قتل خاشجقی اجلاس اقتصادی خود را برگزار کرد و کشورها نمایندگان رده دوم خود را به این اجلاس فرستادند ولی به طور کامل آن را تحریم نکردند. اکنون به نظر می رسد که اوضاع پس از قتل خاشقجی آرام شده است و عربستان سعودی هم درک کرده است که با پیامدهای زیاد روبرو نخواهد شد.

یک روز پس از اعدام این سی و هفت نفر دیدیم که یک کنفرانس بزرگ برگزار شد و اسامی بزرگ در بخش مالی و بانکداری در عربستان حضور یافتند.این شرکت ها درباره نقض های حقوق بشری عربستان پرسشی مطرح نکردند. دولت ها مسئول هستند اما شرکت های بزرگ هم مسئولیت دارند.

مجری سی ان ان در ادامه، گزارش عفو بین الملل درباره اعدام ها را اعلام کرد و گفت: براساس گزارش عفو بین الملل چین بیشترین میزان اعدام را دارد و ایران در زمینه اعدام بالاتر از عربستان سعودی است! ما نباید کلیه این اتهامات را به عربستان سعودی وارد کنیم!

آروا دیمن نیز گفت: عربستان سعودی قطعا در صدر فهرست اعدام نیست اما این اقدام ضرورتا باعث تبرئه شدن عربستان نمی شود. کشورهای غربی روابط یکسانی با ایران و عربستان سعودی ندارند. ما درباره تحریم های آمریکا علیه ایران که صحبت کنیم می بینیم که آمریکایی ها انتظار دارند عربستان سعودی خلاء ناشی از نفت ایران را پر کند! هرچه این روابط را بیشتر بررسی کنید پرسش های بیشتری مطرح می شود. بله ما اکنون درباره عربستان صحبت می کنیم اما این مسئله فراتر از اعدام این ۳۷ نفر است. پرسش این است که ما چگونه این روابط مختلف را شکل داده ایم؟

منابع :
خبرگزاری صداوسیما
خبرگزاری العالم
خبرگزاری فارس
پایگاه خبری مشرق

ارسال نظر
captcha